Historia och information

Islandshästar brukar rent generellt vara bra nybörjarhästar. Men myten att de har lugnt temperament stämmer faktiskt inte. Det är precis som med alla andra hästar och även människor så är temperamentet väldigt generellt. Det gör att man faktiskt inte kan avgöra om det är en bra nybörjarhäst bara därför att det är en islandshäst. Därför ska man heller inte utgå ifrån att hästen är lugn bara därför att den tillhör en viss ras.

Men rent generellt brukar islandshästar vara en bra nybörjarhäst om hästen ifråga även har ett väldigt lugnt och sansat temperament. Det måste man helt enkelt fråga sin instruktör om.

Islandshästarnas historia

Islandshästar vördas och älskas på Island och islandshästen har varit en stor bit av samhället före bilarnas intåg. Därför så kan man vara säker på att en islandshäst tas väl omhand på Island. Men det är även som så att islandshästar numera finns över hela världen. Då det är en stark och tålig häst som även klarar rätt extrem kyla så är det en väldigt bra arbetshäst. Det är också vad islandshästar främst har används till under sin historia.

Men inte nog med det så finns det faktiskt islandshästar som används som tävlingshästar. Något som verkligen gör att islandshästar förtjänar sitt rykte om att vara väldigt användbara. Utöver att de används som arbetshästar och tävlingshästar så används de även för ridturer och också för människor som rider som en hobby .

Det finns helt enkelt många anledningar till att islandshästar fått ett så bra rykte som de faktiskt har. Främst är de väldigt användbara för ridskolor om hästens temperament även är lugnt och sansat. Då kan de vara väldigt bra nybörjarhästar. Men inte nog med det så används de även för att göra ridturer, något som blivit allt vanligare nuförtiden då det har blivit inne med att rida.

Islandshästar har funnits i över 1200 år på Island där de älskas av befolkningen. De har även nästan blivit vördade för sin status som vikingahäst. Detta främst för att islandshästar funnits ända sedan vikingatiden och var en väldigt stor bit av den isländska kulturen framtill bilar tog över. Men fortfarande så är islänningarna väldigt fästa vid sina islandshästar. Något som man självklart kan förstå då de verkligen var en central roll i den isländska kulturen men de var även en stor bit av samhället. Trots att islandshästarnas roll nästan försvunnit efter att arbetet togs över av både bilar och traktorer så är det många som fortfarande både avlar och har islandshästar på Island.

Men det är inte bara på Island som islandshästen har ett rykte om att vara pålitlig och tålig. Dessa hästar har faktiskt även spridit sig över hela världen så att man numera kan hitta islandshästar världen över.

Islandshästar som nybörjarhästar

Det är däremot en myt att islandshästar skulle vara mer lugna än andra hästar är. Detta stämmer självklart in på en del av hästarna men precis som med alla andra hästraser och även människor så är temperament väldigt individuellt. Det gör att man inte kan förlita sig på att en islandshäst skulle vara mer foglig och lugn än en annan häst.

Men det finns en viss sanning i påståendet då en lugn islandshäst faktiskt kan vara den absolut bästa hästen för en som precis börjat rida. Det gör att man faktiskt kan förlita sig på att en islandshäst som är lugn till temperamentet. Då islandshästar inte blir mycket högre än 145 cm i mankhöjd så kan islandshästar även kännas säkrare för framförallt väldigt unga nybörjare som inte kan rida på en ponny.

Men det är som sagt inte alla islandshästar som är lugna till temperamentet och därför så är det en myt att de skulle vara den bästa nybörjarhästen.